ראשי»Tendon muscle treatment – הטיפול הטנדו מסקולרי
Tendon muscle treatment – הטיפול הטנדו מסקולרי
הרעיון המרכזי
השיטה מתבססת על יסודות מבנה מערכת השרירים ומערכת העצבים. הטיפול נעשה על גירוי ידני או בעזרת מחטים סיניות של של מערכת השליטה העצבית ונקודות האחיזה של השרירים.
רקע כללי
גוף האדם מורכב מרקמות שונות הפועלות על פי תפקוד ייחודי לכל רקמה. לאורך תהליך התפתחות העובר, התאים מתחילים להתמיין לאחד מארבעה כיוונים – אפיתל, חיבור, שריר או עצב. חיבור של מספר תאים בונה מערכת תפעול. אחת ממערכות הגוף היא מערכת התנועה. מערכת התנועה היא מערכת איברים בגוף האדם אשר אחראית על ייצוב והנעת הגוף. המערכת מורכב מהשלד שתפקידיו תמיכה, ייצוב הגוף והגנה על האיברים הפנימיים. ומערכת השרירים המהווים 40% ממשקל הגוף, שתפקידם להניע את הגוף. השרירים מחוברים ברובם אל העצמות ובעזרת תהליך של כיווץ פעיל יוצרים תנועה לכיוון מסוים בזווית ובעוצמה רצויה. הפעלתם והתיאום ביניהם באחריות מערכת העצבים ההיקפית Peripheral Nervous System, ונשלטת על ידי המוח.
השריר בנוי מסיבים רבים-Fibers, כל סיב עטוף ברקמת חיבור. רקמות החיבור מעצבות (גבולות) את השריר. שייכות למרכיב האלסטי של השריר. משמשות למעבר כלי דם ועצבים ומשפיעות מאוד על גמישות המפרקים. בסוף השריר רקמת החיבור הופכת להיות צפופה יותר ומתחברת לעצם זה בעצם הגיד.
תהליך הסתגלות השרירים למאמץ.
במהלך מאמץ של השריר נגרם לשריר מיקרו-טראומה בצורה של קרעים זעירים של סיבי השריר. בתגובה פותח הגוף בתהליך של תיקון הקרעים, תהליך אנבולי של סינתזת מולקולות חלבון, המביא לגדילה של תאי השריר שניזוקו באימון. תהליך זה של ריפוי ובנייה של השריר עשוי לדרוש כ-48 שעות. הקרעים הזעירים הם אחת הסיבות המרכזיות לתחושה של כאב שריר מושהה המורגשת לאחר המאמץ.
מה קורה כשיש שרירים תפוסים.
לפעמים, כאב בשרירים מופיע לא בזמן הפעילות אלא כעבור מספר שעות או ימים -"שרירים תפוסים". כשאדם מבצע פעילות גופנית שהיא מעל ליכולתו, האנרגיה ברבים מסיביו נגמרת והוא לא יכול להחזיר את הסידן למאגריו. מערכת התנועה התוך תאית (האקטין והמיוזין) נשארים דבוקים זה לזה ללא יכולת להשתחרר כי אין מולקולת ATP (מורכבת מבסיס חנקתי זרחתי המכילה אטומי חמצן). מתיחה חיצונית של השריר תמתח את הסיבים ואת הסרקומרים שבתוכם ותקרע את סיבי האקטין והמיוזין (לא את סיבי השריר!!!). במשך מספר ימים יתחולל שיקום של הסרקומרים הפגועים על ידי בנייה מחדש של סיבי החלבון. בזמן השיקום סיבי השריר "מאותתים" לגוף שלא יבצע פעילות מאומצת על ידי הפרשת חומרים הגורמים לכאב.
מהי תיאוריית בקרת שערים על כאב Gate control theory of pain ?
תחושות הכאב ותחושות מגע רגיל (מגע לא מכאיב כגון ליטוף או שפשוף) "מתחרות" ביניהן על הכניסה אל המוח דרך "שער" הממוקם בחוט השדרה. על פי תאוריית בקרת השער, קיימים נוירונים בחוט השדרה אשר מקבלים את כל קשת עוצמות הגירוי, כלומר מעוצמה חלשה כמו ליטוף (Aβ) ועד עוצמות חזקות מכאיבות (Aδ ו C). במידה ומתקבל מידע מכאיב הוא יפעיל את הנוירון השניוני שיעביר הלאה את המידע למוח. אולם, אם בזמן גירוי מכאיב יגיע גם מידע לא מכאיב (Aβ) הנוירון השניוני יעבור דיכוי שיפחית את מעבר המידע המכאיב אל המוח. באופן זה, שפשוף הלחי אחרי סטירה משככת את הכאב.
גירוי של שורש העצב מאפשר להעביר מסר תחושתי עדין למוח ולהוריד את עוצמת הכאב.
פתולוגיה של השרירים
רוב התלונות על כאבים במערכת התנועה נובעים משרירים מכווצים או מקוצרים באופן אקוטי או כרוני, יחד עם שריר פאשיה מקוצר או "דביק". הגורמים לשרירים מקוצרים יכולים להיות בעקבות התנהלות גופנית לא נכונה: בהיבט היציבה אנשים מוצאים תנוחות שגויות בעקבות הרגלים לא נכונים או "בריחה מכאב" המחפה על שריר פצוע. בהיבט של התנועה הליכה וריצה לא נכונים, פעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה, התעמלות ללא הכנה של חימום ומתיחות וכמובן מתח נפשי הגורם להתכווצויות באזורים רבים. התנהלות לא נכונה לאורך זמן גורמות לכיווץ- השרירים אינם מסוגלים להרפות עד הסוף או מתיחה – השרירים נמתחים עד לסף הגבול האלסטי שלהם.
לאחר זמן מה מערכת הבקרה בגידים ובשרירים muscle spindle, Golgi tendon organ מתרגלת למצב ואינה מגינה היטב על השריר. הכאב המופיע בשלב זה הוא בעצם "נורה אדומה" ומטרתו הוא להזהיר את הגוף לפני שתיווצר פגיעה חמורה יותר במערכת התנועה.
השיטה עצמה
לאחר אבחון ומציאת הרקמה הפגועה. מבחינתנו מדובר בשריר תפוס/מתוח/קרוע או בגיד מתוח/קרוע. ואיתור הגורם לכאבים סטטיים או בתנועה, כאבים מקומיים או מוקרנים. נתחיל בביצוע הפרוטוקול המתאים לטיפול מרוחק דרך שורשי העצבים ועד טיפול מקומי במרכזי השליטה של גיד ,שריר הפגוע וmuscle spindle, Golgi tendon organ.
הטיפול במחטים מורכב מכמה טכניקות במוקדי השליטה. על פי מבנה השריר. בנוסף לכך נשלב נקודות על פני המרידיאניים להפעלה דיסטלית ואנרגטית על פי מצב הQI בגוף.
הטיפול המנואלי מורכב מטכניקות שונות חלקן רחבות ושטחיות וחלקן ממוקדות ועמוקות על פי מבנה השריר ותנועתו. בשילוב של הפעלת מנוף המפרקים להשפעה על תנועת השרירים והגידים.
גירוי של מרכזי השליטה העצביים הדיסטלים והמקומיים על בסיס הידע האנטומי ואופן פעולת הגידים שרירים בשילוב גירוי של נקודות לאורך המרידיאניים ניתן להחזיר לשריר את הטונוס הטבעי וכיול של מערכת השליטה העצבית.