הטווינא טובה לבריאות, כך הבינו קיסרי סין עוד לפני מאות שנים. היא טובה אף יותר לתינוקות ולילדים שלא תמיד מצליחים להסביר מה מציק להם. העיסוי נעשה בהסתמך על מפת אזורי הגירוי והנקודות בגופם של הקטנים, בדרך של משחק, על השטיח, על כיסא או על ברכי ההורים.
מהי שיטת הטווינא?
הטווינא היא שיטת טיפול במגע (עיסוי), המוזכרת בכתבי הקיסרויות בסין מלפני מאות שנים כדרך הטובה ביותר לשמור על בריאותם של מבוגרים, ילדים ואף תינוקות בני יומם.
פירוש השם "טווינא" הוא "דחיפה ומשיכה", אולם בטווינא לא עושים שימוש רק בשתי טכניקות אלה, אלא בלא פחות מאשר 24 טכניקות טיפול המותאמות למטופל על פי המבנה שלו והבעיה שממנה הוא סובל. מתוך הבנה כי הטיפול והעיסוי מיטיבים עם כל בני האדם, בכל גיל, ובשל חוסר היכולת לתקשר עם תינוקות וילדים קטנים ולהבין מה מציק להם – צמחה שיטת טיפול ייחודית בטווינא גם לילדים.
איך זה עובד?
גופם של תינוקות שונה פיזיולוגית מגופם של מבוגרים. מערכות גופם מתפתחים באופן הדרגתי עד להתהוותם כמערכות עצמאיות בעלות תפקוד אופטימלי. על כן מעבר למרידיאניים הקלאסיים (ערוצי האנרגיה) מצאו הסינים אזורי גירוי אחרים המשפיעים על תפקוד מערכות הגוף. אזורי גירוי אלה בעלי השפעה שהולכת ויורדת עם התהוות המרידיאניים הקלאסיים במקביל להתבגרות הגוף. אולם אצל הקטנים הם מאפשרים לרפא או להקל על בעיות ללא צורך בהתערבות פולשנית, בדיקור או בתרופות.
הסינים מצאו כי רוב הנקודות המתאימות לטיפול בילדים ממוקמות בגפיים העליונות, בגב התחתון ובאזור הראש. בכף היד, למשל, קיימות נקודות היכולות בעיסוי עדין להקל על בעיות עיכול או נשימה. מפת נקודות הטיפול בילדים מאפשרת דיוק רב.
באבחנה הראשונית המטפל מתייחס למבנה התינוק או הילד, לחיוניות הכללית, לתנועה ולהתפתחות, לגוון הפנים, לריח, לקול ועוד. בהמשך לאבחנה, המטפל מחליט על מגע ועיסוי בנקודות מסוימות, שנעשים לעתים בדרך של משחק, על השטיח, על כיסא או על ברכי ההורים. ממקום של רגיעה ושחרור – אפשר ללמד את הילדים כיצד להתנהל ולתחזק את גופם.
התפתחות הילדים על פי התאוריה הסינית ותועלת הטיפול מדורגת לארבעה שלבים :
א) מגיל 0-3, ב) מגיל 3-6, ג) מגיל 6-12 ד) מגיל 12 ואילך. ככל שהילד צעיר יותר והתפתחותו איטית כך נתייחס אליו יותר כתינוק ילד ואיכות הטיפול משפיעה יותר.
זה כואב?
הטיפול לא אמור לכאוב. במצבים בהם אנו מעסים שרירים הנמצאים בטונוס גבוה , נוכל לראות שהילדים זזים מחוסר שקט. על כן הטיפול יהיה עדין יותר ובטכניקות מתחלפות על מנת לא לצבור כאב מתמשך.
טכניקות הטיפול לילדים מותאמות לעורם הרך והעדין ולאזורי המגע ומבוססות בעיקר על החלקה על עור/בגד התינוק. בסין משתמשים בטלק כחומר מתווך על מנת למנוע חיכוך וכאב של התינוק. מצאתי ששימוש בטלק במצבים של אסטמה יכול להיות בעייתי. על כן אני משלב בטיפולים שמנים ארומתרפיים. לשמן נשא (שקדים, זרעי ענבים…) אני מוסיף שמנים אתרים בהתאם לפתולוגיה כך שמעבר לשימון העור אני משתמש בתכונות הרפואיות שלהם ואיכות הטיפול עולה. ככלל המטפל חייב להיות קשוב לילד ותגובתו לטיפול.
כמה זמן נמשך הטיפול?
כל פגישה תימשך בסביבות 30-45 דקות ותכלול תשאול, בדיקה פיזיקלית וטיפול מעשי. הטיפול עצמו 10-15 דקות נטו. בהתאם למצב הילד. ככל שהילד קטן יותר הטיפול קצר יותר.
איזה מידע למסור למטפל בפגישה הראשונה?
מטפל בילדים חייב לדעת את כל מטפל בילדים חייב לדעת את כל הפרטים הרלוונטיים הקשורים למצב בריאותו של הילד בדומה לרופא ויותר. רקע רפואי, בדיקות והדמיות. על כן פגישה ראשונה היא ארוכה יותר על מנת שנקבל את תמונת המצב המרבית לגבי הילד. ברוב המצבים ניתן לטפל בילד גם ללא מסמכים. אבל בהמשך מומלץ מאוד ואף במצבים מסוימים חייבים על פי דרישת המטפל לבצע בדיקות או להשלים את תמונת המצב במסמכים רפואיים המצויים אצלו.
מתי אוכל לצפות לשיפור במצבי?
ככל שהמצב אקוטי יותר השינוי יהיה מהיר. אנו קובעים סדרת טיפולים בין 3 מפגשים עד 9 בשלב ראשוני. ברגע שיש שיפור ניתן לרווח את הטיפולים עד לפעם בחודש. רואים שהילד מרגיש טוב יותר וניתן להפסיק. במצבים כרונים נמשיך טיפול תחזוקה פעם בחודש.
לאילו מצבים בריאותיים השיטה יכולה לעזור?
עיכול – גזים, שלשולים, עצירויות, נפיחויות, חוסר או עודף תיאבון.
נשימה – ברונכיטיס, צינון, נזלת, אסתמה.
דלקות – דלקת אוזניים, דלקת עיניים, חום.
אורתופדיה – טונוס שרירים חזק או חלש מדיי, שרירים תפוסים, בעיות מוטוריות שונות.
התפתחות – עיכוב בהתפתחות, ויסות פעילות הורמונלית, סיוע לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי – מחקרים (גם של הרפואה המערבית) מצאו כי תינוקות שלא חוו את המעבר בתעלת הלידה, רגישים יותר וחסרים את ההתפתחות הפיזית והרגשית של תינוקות שנולדו בלידה רגילה. הטווינא מאזנת באמצעות עיסוי את החוסרים הללו.
בעיות רגשיות / מערכת העצבים – הפרעת קשב וריכוז, היפראקטיביות, חרדה, בכי לילה, הרטבה, חוסר ביטחון עצמי. לעתים ילד הסובל מבעיות רגשיות מבטא את הקשיים באופן פיזי. למשל, ילדים שחוששים ללכת לשירותים בגן או בבית הספר, עלולים לסבול מעצירויות או מכאבי בטן. שחרור חסימות בעזרת עיסוי מסייע בהפגת המתחים ויביא לשיפור במצבם הבריאותי והפיזי.
למי הטיפול לא מתאים?
אין אדם שלא צריך מגע, קל וחומר תינוקות וילדים. על כן ניתן לטפל בכל ילד. למטופלים עם בעיות עור חריפות, כאשר הגירוי מפושט מאוד קשה לגעת בגוף ובמקרים אלו עדיף דיקור וצמחי מרפא.
האם עלולות להיות לטיפול תופעות לוואי?
הטיפול מגרה את מערכות הגוף לפעול. ניתן בהחלט לראות ילדים עייפים לאחר הטיפול זה טבעי על כן יש לאפשר להם לנוח/לישון. במצבים של ליחה אפשר לראות הפרשות ליחה מוגברות לאחר הטיפול וזה מצוין. כולל הפרשות מהאוזניים.