קצת קשה לסכם בכמה מלים שיטת ריפוי שהתפתחה בסין העתיקה במשך אלפי שנים, ובכל זאת, הסכים בני מרמור (Ac. Dip) לנסות ולהסביר את העקרונות שמאחורי האבחון באוזן, אחת מהדרכים שבהן נעזרת הרפואה הסינית בבואה לעמוד על בעיותיו של המטופל. כאן המקום אולי להזכיר שברפואה הסינית, שלא כמו במערבית, בוחנים את התמונה הכוללת של המטופל וחייו. אם מישהו מתלונן על כאבים ברגל למשל, בודקים את אורח חייו, את התזונה שלו, את מצבו הנפשי וכו', ולא מתמקדים ברגל בלבד.
חמש שיטות טיפול עיקריות מציעה הרפואה הסינית:
דיקור סיני (אקופונקטורה). טווינא (עיסוי סיני). צמחי המרפא (הרבולוגיה). תזונה.
צ'י קונג – שהם תרגילי נשימה בתנועה, המחזקים את האיברים והמערכות השונות.
מתוכן, קיימות שתי שיטות צ'י קונג ותזונה אשר נחשבות כחלק משמירה על אורח חיים בריא ובמצבים של חוסר מודעות או חוסר איזון ניתן לטפל בעזרתם.
על פי הפילוסופיה הסינית בגוף קיימים מספר איברים פנימיים להם מיוחסים תפקודים פיזיולוגים, פסיכולוגים וריגשים, אותם איברים בחלקם נפתחים לאיברי חישה בפנים. כך למשל, הריאות נפתחות לאף ,הכליות נפתחות לאוזניים וכן הלאה. גם מבחינה חיצונית, אגב, יש דמיון בין האוזן לכליות, שהן איבר חשוב מאוד בגוף. לפי הסינים, בכליות שוכן הג'ינג (תמצית), אותו מקבל כל אדם בעת הפריית הביצית. הג'ינג אינו יכול להתמלא מחדש, רק להתרוקן ומכאן חשובה על אורח חיים בריא.
פרט לקשר שלהן לכליות, האוזניים, ממש כמו העיניים באירדיולוגיה והרגל ברפלקסולוגיה, נחשבות לאיבר סומטוטופי – שפירושו איבר המשקף את הגוף כולו. כמו שממחיש היטב האיור, שבו נראה עובר מקופל באוזן: התנוך משקף את הראש, האיברים הפנימיים נמצאים במרכז, והרגליים בקצה. אגדה סינית מספרת שזו הסיבה שכשילדות נולדות עונדים להן עגילים, כדי שיראו יותר טוב, כיוון שאזור העיניים ממוקם בתנוך.
את האבחון מבצעים על ידי:
התבוננות כללית באוזן – האם יש בה גבשושיות, חתכים, כתמים או נקודות חן. כל אלה יכולים להעיד על חסימה אנרגטית (הסינים מאמינים שהגוף מונע על ידי אנרגיית חיים, הנקראת צ'י, חוסר ,עודף או חסימה באנרגיה תגרום לפתולוגיה.
בדיקה על ידי גלאי לחץ – לחיצה באמצעות הגלאי על נקודות באוזן מגלה רגישויות ספציפיות לכל אדם. יש אזורים שכואבים יותר ויש אזורים שכואבים פחות.
דידקטור חשמלי – מכשיר שמזהה התנגדות חשמלית נמוכה בנקודו7ת מסוימות, שפירושה חוסר איזון באיבר הממוקם באותה נקודה.