כאשר אנו מגיעים למסקנה שהגיע הזמן לפנות לרפואה המשלימה בעקבות הפנייה מהרופא שלנו, או לאחר ברור עצמי על כך שהרפואה משלימה יכולה לעזור לנו, אני שואל/ת את עצמי שתי שאלות: לאיזו שיטה לפנות? היכן אמצא את המטפל/ת הטוב/ה שיכול/ה לעזור לי?
בכדי למצוא את השיטה הטובה עבורי יש לבדוק ולחקור באינטרנט, אצל חברים ומכרים בכל מקום אחר על שיטות הטיפול. מה נחפש?
כיצד מתבצע הטיפול?
כאן אחפש האם אופן הטיפול נעים לי ואוכל להתמסר אליו ללא קשיים או פחדים. לכל אדם יש נקודות תורפה. יש כאלו שקשה להם המגע בכלל, יש כאלה מגע על העור בשמנים לא נוח להם. יש כאלה שיכולים להתחבר לטיפול פיזי וכאלה לשתייה של שיקויים. יחד עם זה כמטפל ברפואה סינית הגיעו אליי מטופלים עם פחד ממחטים אך למרות זאת בחרו לעבור טיפול כיון שזו היתה הדרך לריפוי ורובם הצליח להתגבר על קושי.
שיטות טיפול מנואליות טיפול ידני / עיסוי. העיסוי יכול להתבצע על הבגדים או על העור עצמו בעזרת שמנים. טיפול המתמקד ברקמות הרכות, או במפרקי הגוף, באזורים מסויימים בלבד (כמו רפלקסולוגיה – כף הרגל ולעיתים בשוקיים).
הרבולוגיה. קבלת צמחי מרפא, תוספי מזון ועצות לתזונה נכונה.
שימוש באמצעי עזר. ישנן שיטות בהן הטיפול נעזר באמצעים שונים כמו ברפואה סינית -מחטים, כוסות רוח ומוקסה. או מכשירים מכניים ואלקטרונים כמו בכירופרקטיקה או בקינזיולוגיה.
טיפולים קוגניטיבים. טיפול בשיחה לעיתים בסוד של היפנוזה.
איזו שיטה מומלצת לי?
באילו שיטות יש תיעוד על סיכויי הצלחה גבוהים בבעיה הייחודית שלכם. לכל שיטה יש את התאוריה שעל פיה היא עובדת. לקרוא ולברר האם אתם מתחברים לעקרונותיה. בחלק מהשיטות הבסיס הוא אנטומי כך שקל יותר להתחבר לאותם אנשים שמחפשים עובדות מדעיות המוכרות לתרבות שלנו. ישנן שיטות שבסיסן הינו אנרטי לא מאושש מדעי ויש אנשים שמתחברים יותר להיבט האנרגטי. צריך לזכור עם כל ההתקדמות הטכנולוגית בעולם עדיין חסר לנו הרבה מידע על מחלות שונות ופעילות גופינו. כך שאותן שיטות המתבססות על אנרגיות כמו הצ'י ברפואה הסינית אינן מוכחות כיון שעדיין לא הגענו לטכנולוגיה המאפשרת למדוד ולאתר את התדר בה פועל הצ'י.
איזה מטפל/ת לבחור?
אחרי שמצאתם שיטת טיפול, השלב הבא למצוא מטפל או מטפלת. יש כאלו שנוח להם לקבל טיפול מבני המין שלהם ויש כאלה הפוך. יש מצבים כמו בטיפול קוגנטיבי שאנו רוצים להמטפל יכיר את הצד שלי ואז אבחר מבן או בת המין שלי ויש הפוך מעדיפים מטפל/ת שינחה אותי כשנקודת המבט שלו או שלה שונים.
היכן למצוא את המטפל/ת שלי?
בעקרון קיימות 2 אפשרויות: אחת לפנות לרשת המרפאות של הרפואה המשלימה של הקופה שלי. או לפנות לטיפול במסגרת מרפאה פרטית.
לכל "קופת חולים" או כפי שמכנים היום "שרותי בריאות" קיימת רשת מרפאות לרפואה משלימה. בכל מרפאה קיימות מספר שיטות טיפול, תוך מעקב של רופאים MD. התהליך מתחיל בפגישה עם רופא MD. הרופא יאבחן את הבעיה של המטופל תוך תשומת לב לאופי וחומרת התלונה העיקרית, מחלות רקע וגיל. במידה ולהערכתו ניתן להעזר ברפואה משלימה, ימליץ על שיטת טיפול או שילוב של כמה. בשלב הבא ניגשים לקבלה לקביעת תורים ומתחילים את הטיפול. במסגרת זו תוכלו להישען על עצת הרופא הממיין בכדי לקבוע איזה סוג טיפול ולעיתים אף להעזר במזכירות הקבלה ולקבל מטפל/ת היכולים להתאים לכן.
יחד עם זה לא תמיד ההפנייה של הרופא לסוג הטיפול או השיבוץ שלכם עם מטפל/ת יכולים להביא לחיבור נכון ביניכם מבחינה מקצועית ו/או בן אישית.
גם כשבחרתי להגיע לממטפל פרטי מה כדאי לחפש בשיטה או במטפל/ת שלי בכדי שאדע שהם טובים לי? התשובה אינה חד משמעית. אך יש מספר דברים שכדאי לשים לב אליהם ולבחון בתחילה ולאורך הטיפולים.
מומלץ לקבל המלצות מאנשים שעברו טיפול אצל אותו מטפל. או לקבל המלצה ממטפל בעצמו ברפואה משלימה או רופא MD שמכיר אותו ושמע עליו או מכיר אותו אישית.
חשוב לדעת שהמטפל הוסמך כראוי מבחינת היקף ההכשרה והמוסד שהסמיך אותו. יש לברר את הפרטים כמובן לפני שפונים אליו. אך במידה ולא תמצאו את הפרטים באינטרנט או אצל הממליצים ניתן לברר בשיחה עם המטפל אם זה בטלפון לפני הפגישה או אם שכחתם בתחילת הפגישה הראשונה. כמובן הפניה אל המטפל תהיה בצורה מנומסת זו זכותכם ואפילו חובתכם לדעת. יש מטפלים ותיקים שזה פוגע להם באגו אבל פנייה מכובדת בהחלט חייבת בתשובה ברורה.
השלב הראשון בטיפול הוא האיבחון. האיבחון הראשוני קובע את בניית אסטרטגיית הטיפול ובניית מפת דרכים. עליה נשען כל הטיפול עצמו. חשוב לשים לב שהמטפל/ת אכן עורך ברור יסודי ומעמיק להבנת תהליך הפתופזיולוגיה של הבעיה. זה לא אומר שמטפל טוב חייב למצוא את הבעיה כבר בהתחלה אבל הבדיקות המעמיקות שהוא עורך עשויות להביא אותו לבניית טיפול נכון.
הנבואה לפי המסורת היהודית פסקה מעם ישראל עם פטירת אחרוני הנביאים. זיכרו: אף מטפל או רופא לא יכול להבטיח לכם מה יהיו תוצאות הטיפול. היזהרו ממרפאים שמבטיחים תוצאות מהירות ומבטיחות. בעולם היום אנו יודעים שיש אחוזי הצלחה. ברפואה המערבית קיים בנק מיידע ומערך שלם של מחקרים שיכולים לספר נתוני הצלחה. בעולם הרפואה המשלימה עדיין לא קיים בנק מיגע עולמי אך יש למטפלים ותיקים ניסיון שהוא צבר לאורך השנים. אפשר לבקש הערכה לגבי סיכויי הצלחת הטיפול. ולבדוק איתו מה זו הצלחה? הצלחה אינה מסתכמת בהעלמות הבעיה בלבד. בהרבה מיקרים שיפור בתדירות ובעוצמת התופעות היא הצלחה.
בקשו מהמטפל הסבר קצר על מצבכם על פי הבנתו. קחו בחשבון שיכולה להיות להם בעיה בהבנה לעומק בעקבות מוגבלות ידע שלכם. אך מטפל שיכול להסביר לכם מה הבעיה יש סיכוי גבוה שהוא מבין מה לעשות. לפחות בשלב זה. בהמשך הטיפולים המטפל יכיר אתכם טוב יותר ווהאסטרטגיה תשתנה בעקבות ממצאים חדשים או שיפור במצבכם.
בקשו תוכנית טיפול הכוללת מספר טיפולים ומחיר. זאת בכדי לתכנן את התקציב ואת לוז הפגישות.
במהלך הטיפול היו ערים האם נוח לכם עם המטפל/ת? חשוב שתהיה פתיחות ותקשורת טובה בכדי לאפשר לו להבין מה הבעיה ולטפל בכם באופן חופשי וטבעי. לעיתים יהיה כאב במקומות שונים אין זה אומר האם הטיפול טוב או לא. אך טיפול כואב ולאורך זמן עלולצ לגרום לריאקציה חזקה ולא כל אחד יכול להכיל צורת טיפול כזו.
הטיפול נועד לשפר את מצבכם. אם כאב נבקש שעוצמת הכאב ו/או התדירות יפחתו ואף יעלמו. אך אחד מהיתרונות להגיע למטפל הוא לקבל כלים והדרכה מה יש לעשות בכדי שאוכל לשפר את אורח החיים בכדי להתנהל בצורה נכונה יותר. בנקודה זו אני מציע לכם להקשיב למטפל ולבקש עצות מה כדאי לעשות? כדאי שהשינוי יהיה תואם לאופייכם, וליכולותיכם. ברוב המקרים השינוי המומלץ הוא הדרגתי וכך תוכלו לקבע את ההרגלים החדשים באופן הרמוני ובריא.