השם הלועזי לדיקור סיני, אקופונקטורה (Acupuncture), מורכב מהמילים הלטיניות Acus (מחט) ו-Pungere (לדקור). עדויות לשימוש בדיקור סיני קיימות כבר משנת 1751 לפני הספירה, אך שיטת הטיפול הזאת קיבלה תאוצה בסביבות 200 לפני הספירה. באותה תקופה הרופאים בסין שיכללו את השיטה ומיפו את ערוצי האנרגיה ונקודות הדיקור המסייעים לאזן בין הגוף לבין הנפש.
על פי התיאוריה הסינית האנרגיה המניעה את כל התהליכים ביקום היא אנרגיית החיים ושמה הוא צ'י. הצ'י זורם בערוצים קבועים לאורך הגוף ולרוחבו. לערוצים אלו קוראים מרידיאנים. לאורך המרידיאנים קיימות נקודות דרכן ניתן להשפיע על הצ'י. נקודות אלו דומות לבארות, גירוי בנקודה על ידי החדרת מחט או עיסוי מתחיל תהליך בהתאם למצב המטופל, לאופי הנקודה ושילוב שאר הנקודות המגורות, הגוף מטפל בעצמו ומשקם את תפקוד איבריו והקשר ביניהם. המדע המודרני מראה לנו את תגובת הגוף לדיקור דרך הדמיה ותמונת הדם. ניצן לראות שינויים בהרכב הכימי בדם וכן תגובה של מערכת העצבים. אבללא ידוע מהו המנגנון מרגע החדרת המחט עד לשינויים המתבצעים בגוף. הסיבה הראשית לדעתי היא שעדיין לא הצלחנו באמצעים הקיימים לרשותנו למדוד או לראות את הצ'י. בשיחה שלי עם מרצה באוניברסיטה בה למדתי בסין הוא טען שהכל עניין של זמן. יגיע היום בו וכל למדוד ולראות את הצ'י.
איך זה עובד?
השלב הראשון של הטיפול הוא האבחון. תהליך האבחון נעשה על ידי התבוננות במטופל, תשאול מקיף וממוקד בתלונה העיקרית, לאחר מכן נחוש את הדופק ואזורי רפלקס נוספים (כמו בטן), נבדוק את האזור הבעייתי במקרה של כאבים בגוף ולבסוף נקבע אבחנה. השלב הבא הוא לבנות אסטרטגיה טיפולית. כלומר מה אנחנו רוצים לעשות על פי סדרי ועדיפות. ונציע תוכנית טיפול המתאימה ביותר. התוכנית כוללת כמה טיפולים מומלץ כסדרה ראשונה וכן סמיכות הטיפול. במצבים כרוניים נקבע בדרך כלל סדרה של 10 טיפולים. במצבים אקוטיים נקבע בים 2-3 טיפולים בשבוע. עם שיפור מצב המטופל נרווח את הטיפולים לפעם בשבוע, בשבועיים ושלושה שבועות. ולאחר מכן מומלץ להישאר בטיפול תחזוקה של פעם בחודש לאורך השנה.
זה כואב?
הטיפול נעשה באמצעות מחטים סטריליות במספר נקודות בגוף. המחטים הם מחטים כלומר יכול להיות שהמטופל יחוש כאב עקב נגיעה בתא חישה. לרוב מטפל מיומן לא יגרום למטופל לחוש את הדקירה בהחדרה ובוודאי לא אחריה. בזמן השהייה עם המחטים בגוף המטופל יכול לא לחוש דבר או לחוש זרמים, גירוד באזור סביב המחט, הרדמות חלקית ומלאה של הגפה. אין לחשוש מתופעות אלו. במידה ותופעות אלו או שיש כאב חד או צריבה, על המטפל לשנות את מיקום המחט. קיימת חשיבות רבה שהמטופל יחוש נוח ונעים בטיפול.
כמה זמן נמשך הטיפול?
טיפול נמשך בסביבות 30-45 דקות לערך. שהייה עם המחטים יכולה להיות בין 5-25 דקות בהתאם למצב המטופל. מטופלים חלשים ישהו זמן קצר עם המחטים. מדוע? בזמן השהייה עם המחטים מערכות הגוף נמצאות בתהליך אקטיבי של יקום הגוף. תהליך זה דורש אנרגיה. אצל מטופלים חלשים כמות האנרגיה הזמינה נמוכה, על כן הגירוי אמור להיות קצר כדי לא להתיש את הגוף. לאחר ובמהלך כל טיפול אפשר לחוש רוגע, חולשה קלה, עייפות או התכנסות פנימית על כן יש תחילה לשכב על הצד במשך חצי דקה לפחות, לשבת ורק לאחר מכן להתארגן. מומלץ מאוד לשתות מים (לא קרים) בכדי להזין את הגוף לאחר שהגוף התאמץ בטיפול. במשך שעה לאחר הטיפול כדאי לא לאמץ את הגוף ולאט לאט לחזור לשגרה.
איזה מידע למסור למטפל בפגישה הראשונה?
מטפל חייב לדעת את כל הפרטים הרלוונטיים הקשורים למצב בריאותו של המטופל בדומה לרופא ויותר. רקע רפואי, בדיקות והדמיות. על כן פגישה ראשונה היא ארוכה יותר על מנת שנקבל את תמונת המצב המרבית. ברוב המצבים ניתן לטפל גם ללא מסמכים. אבל בהמשך מומלץ מאוד ואף במצבים מסוימים חייבים על פי דרישת המטפל לבצע בדיקות או להשלים את תמונת המצב במסמכים רפואיים המצויים אצלו.
לאילו מצבים בריאותיים השיטה יכולה לעזור?
הרפואה הסינית יודעת לטפל המגוון רחב ביותר של מחלות. החל מבעיות אורטופדיות המשך בבעיות פנימיות ועד מצבי רגשיים ומנטליים מטרידים.
מחקרים מערביים הוכיחו יעילות במספר תחומים כמו: כאבים שונים (כאבי ראש ומיגרנות, כאבי גב ), פריון הגבר והאישה, תסמונת קדם ווסתית ותמיכה במצבים אונקולוגיים. יחד עם זה העובדות מראות על שיפור רב בעזרת טיפול במחלות מטבוליות שונות כמו (מעי רגיש, השמנה, סכרת), במצבי אלרגיה שונים, וויסות מערכת החיסון, דלקות שתן. היפוך עובר וזירוז לידה. וכן הלאה…
מתי אוכל לצפות לשיפור במצב?
קשה לצפות את השפעת הטיפול באופן מדויק. ישנם מספר עקרונות לפיהם ניקבע את הפרוגנוזה (תצפית ריפוי). ככל שצ'י של המטופל חזק יותר, ככל שהמטופל צעיר יותר, ככל שהבעיה אקוטית יותר וככל שהמטפל טוב יותר כך הפרוגנוזה טובה יותר.
אופן הטיפול שונה ממטופל למטופל. במצבים קלים ניתן לקבוע שסדרת הטיפולים נקבעת ל5 טיפולים, במצבים קשים יותר ל8 ול10. כמובן המטפל עורך בדיקה לפני כל טיפול ולפיו קובע כיצד יטפל.
חשוב להבין שמדובר על תהליך. על כן יש לקבוע סדרת טיפולים ובצורה הזו יש סיכוי טוב שנוכל לטפל באופן איכותי יותר.
למי הטיפול לא מתאים?
כיון שבדיקור אנו מחדירים מחטים מטופלים הסובלים מפוביה למחטים, עלולים להיכנס למצבי לחץ וחרדה. אסור להכריח מטופל להידקר.
למטופלים עם קוצב לב אסור להשתמש באלקטרו אקופונקטורה.
במצבים כאלו ניתן לעבור לשיטות אחרות בתוך הרפואה הסינית כמו טווינא וצמחי מרפא שיכולות לענות על מגון רחב של בעיות.
האם עלולות להיות לטיפול תופעות לוואי?
הטיפול מגרה את מערכות הגוף לפעול. ניתן בהחלט לראות מטופלים עייפים, חלקם יחושו חולשה קלה לאחר הטיפול זה טבעי על כן מומלץ לנוח/לישון.
במצבים של עומס או חום פנימי ניתן לראות סביב במחט הילה אדומה שתעלם בדקות לאחר הטיפול.
לעיתים המחט מנקבת כלי דם קפילרי (כלי דם קטן) ותהיה נפיחות מקומית מלווה בכאב. במצב כזה יש לעסו את המקום למרות כאב קל הדם יתפזר והנפיחות תרד. לאחר מכן ניתן לראות כתם קטן סגול שעובר תוך מספר ימים ללא סיבוך.