טווינא הינה שיטת הריפוי של הרפואה הסינית במגע. הפרוש המילולי של השם הוא דחיפה ומשיכה. אך אלו הן רק שתיים מתוך 24 (ויותר) טכניקות מגע הקיימות בטווינא.
מהי שיטת הטווינא?
ההיסטוריה של הטווינא
הטווינא מוזכרת לראשונה בכתבים הסינים העתיקים מתקופת שושלת MING (1368-1644 לספירה) בספר על טיפול בתינוקות וילדים, אך כבר בשנת 2700 לפנה"ס בתקופת האבן החדשה נמצאו ממצאים המראים על טיפול במגע. עבורם זו הייתה שיטת הטיפול הטבעית ביותר על מנת לשרוד. במשך השנים הפכו הסינים את שיטת הטיפול הזו לרפואה בעלת יסודות תיאורטיים ומעשיים בעלי השפעה גבוהה ביותר.
יכולות הריפוי הגבוהות שנתגלו בטווינא שימשו כטיפול ראשי לפגיעות ספורט, בבתי הספר לאומנות לחימה. במהלך הזמן אומני לחימה רבים למדו את רזי המקצוע והפכו למרפאים בעצמם בזכות היכולת הגבוהה שרכשו באימוניהם הרבים.
איך זה עובד?
הטווינא הינה ענף של הרפואה הסינית, ייעודה הוא טיפול בפתולוגיות רפואיות שונות דרך המגע. הטווינא בנויה מ 3 מרכיבים: עיסוי לרקמות הרכות. גירוי בנקודות המגע – Acupressure . ותנועות פסיביות – Passive Movment.
עיסוי רקמות רכות – בטווינא קיימים מעל 24 טכניקות עיסוי שונות, המהוות ארגז כלים מכובד ביותר. בחירת טכניקות לאורך שלבי הטיפול מאפשר דיוק בטיפול ושיפור בסימנים והסימפטומים במהירות.
גירוי בנקודות המגע – Acupressure . שימוש בתאוריה של הרפואה הסינית ובנקודות הגירוי. דרכן ניתן להשפיע על פעילות השרירים והרקמות הרכות ובנוסף על מערכות הגוף הפנימיות, כתהליך חשוב לתמיכה בטיפול הראשי.
תנועות פסיביות – Passive Movment. טכניקה זו היא אחד היתרונות הבולטים בטיפול זה. בעיקרה מבוססת על ניסיון רפואי רב שנים של הרופאים הסיניים, אך משלבת טכניקות חדשות המבוססות על ידע האנטומיה ופיתוח הרפואה המערבית. בטכניקה זו אנו מסוגלים לאבחן ולטפל במפרקי הגוף השונים. לשפר ולשמור על טווח המפרקים האופטימלי, לשחרר שרירים מכווצים ולהרפות שרירים מתוחים.
מהלך הטיפול – העיסוי נעשה על גבי הבגדים או על העור, ניתן להשתמש בציוד עזר כמו שמן או משחה, כוסות רוח ומוקסה (עשב רפואי המחמם את נקודות הגירוי). המטופל יושב על כיסא או שוכב על מיטה.
המטפל – טיפול על ידי מטפל מומחה מבחוץ יראה כתנועה זורמת ומעגלית ברורה קלה ומדויקת. המטפל מתאים את טכניקת המגע כך שיוכל להניע את צ'י (אנרגית החיים) של המטופל באופן הרמוני ויביא לאיזון.
טכניקות הטווינא דורשות קואורדינציה פיזיקאלית- כלומר ללמוד כיצד לבצע את התנועות באופן נכון. לימוד זה דורש זמן, אך על מנת להגיע לעוצמה גבוהה (לא תלוי בכמה חזק המטפל מסוגל לעסות) נדרש זמן רב. תרגול וטיפול לאורך זמן בשילוב אומנות תנועה כלשהיא, או מדיטציה מעצימים את יכולת המטפל.
זה כואב?
הטיפול מורכב משלבים. מהרקמות השטחיות ועד הפנימיות. מעבר בין השלבים נעשה באופן טבעי כך שהמטופל אמור לחוש טיפול אחד הרמוני. דרגות עוצמת העיסוי מתגברת עד לשיא הטיפול ונרגעת עד לסופו. בשיא הטיפול נראה טיפול נקודתי ברקמה רכה (שריר, רצועה, גיד) בשלב זה במצבים שהשרירים מצויים בטונוס גבוה תפוס או מתוח אפשר שהמטופל יחוש כאב אך לא לאורך זמן ולא עד כדי קושי להכיל אותו.
בטיפול ברקמה קשה (עצם, מפרק) נשתמש במניפולציות מתקדמות אשר באות לפתוח ולהגדיל את טווח התנועה של המפרקים, נפעיל מתיחה של אזורים שונים במטרה להניע את הצ'י בצורה חלקה יותר ולפתוח חסימות. לקראת סיום הטיפול עוצמת הטיפול והקצב ירדו עד
ככלל הטיפול לא אמור לכאוב מדי. במצבים בהם אנו מעסים שרירים אנו משתדלים לעסות לסירוגין על מנת שלא נצבור כאב מתמשך.
כמה זמן נמשך הטיפול?
פגישה ראשונה נמשכת 45 דקות. בפגישה זו נערך התשאול העיקרי והבדיקות למיניהן (פיזיקלית, אבחנת לשון ודופק) ולאחריה טיפול. כל פגישה נוספת עורכת 30 דקות. בה המטפל בודק את מצב המטופל ותגובתו לטיפול הקודם ומחליט איך להמשיך בטיפול הנוכחי.
איזה מידע למסור למטפל בפגישה הראשונה?
מטפל חייב לדעת את כל הפרטים הרלוונטיים הקשורים למצב בריאותו של המטופל בדומה לרופא ויותר. רקע רפואי, בדיקות והדמיות. על כן פגישה ראשונה היא ארוכה יותר על מנת שנקבל את תמונת המצב המרבית. ברוב המצבים ניתן לטפל גם ללא מסמכים. אבל בהמשך מומלץ מאוד ואף במצבים מסוימים חייבים על פי דרישת המטפל לבצע בדיקות או להשלים את תמונת המצב במסמכים רפואיים המצויים אצלו.
מתי אוכל לצפות לשיפור במצבי?
קשה לצפות את השפעת הטיפול באופן מדויק. ישנם מספר עקרונות לפיהם נקבע את הפרוגנוזה (תצפית ריפוי). ככל שצ'י של המטופל חזק יותר, ככל שהמטופל צעיר יותר, ככל שהבעיה אקוטית יותר וככל שהמטפל טוב יותר כך הפרוגנוזה טובה יותר.
אופן הטיפול שונה ממוטפל למטופל. במצבים קלים ניתן לקבוע שסדרת הטיפולים נקבעת ל5 טיפולים, במצבים קשים יותר ל8 ול10. כמובן המטפל עורך בדיקה לפני כל טיפול ולפיו קובע כיצד יטפל.
חשוב להבין שמדובר על תהליך. על כן יש לקבוע סדרת טיפולים ובצורה הזו יש סיכוי טוב שנוכל לטפל באופן איכותי יותר.
לאילו מצבים בריאותיים השיטה יכולה לעזור?
הטווינא מטפלת בבעיות אורתופדיה כמובן מאליו עקב התעסקותה עם רקמות הגוף השונות. ניתן לטפל בכאבי גב תחתון, עליון, פתולוגיה של הדיסק הבין חולייתי, כאבי שרירים בכל הגוף עקב שימוש לא נכון או יציבה לקויה. כאבי ראש מסוגים שונים בעיקר עקב תפיסות של שרירי העורף והגב העליון Tension Headache, , נימול בגפיים (עקב לחץ על העצבים) וכן הלאה. אולם ייחודה בכך שלרפואה הסינית ידע פנימי של תפקודי האיברים והקשר שלהם לאזורים בגוף דרך ערוצי התקשורת הפנימיים (מרידיאניים) כך שניתן לטפל גם בבעיות פנימיות המשפיעות על אזורי הגוף השונים, לדוגמא בעיות נשימה כמו אסטמה, עצירות נשים עם תסמונת קדם ווסתית המלווה בכאבי גב ניתן לשלב טיפול במערכת הגניקולוגית בשילוב עם אזור הגב התחתון כך שהשפעת הטיפול מועילה ביותר. מטופלים הסובלים ממתח מתמשך ניתן בעזרת טיפול עדין בעזרת טכניקות מתיחה לשחרר עומס רעיל בשרירים ולהרגיע את הגוף.
למי הטיפול לא מתאים?
אין אדם שלא צריך מגע. על כן ניתן לטפל בכל אדם. למטופלים עם בעיות עור חריפות, כאשר הגירוי מפושט מאוד קשה לגעת בגוף ובמקרים אלו עדיף דיקור וצמחי מרפא.
האם עלולות להיות לטיפול תופעות לוואי?
הטיפול מגרה את מערכות הגוף לפעול. ניתן בהחלט לראות מטופלים עייפים לאחר הטיפול זה טבעי על כן יש לאפשר להם לנוח/לישון. לחלק מהמטופלים תהיה ריאקציה כלומר החמרה בסימפטומים אך לאחריה אמורה להיות הטבה ושיפור.